Wat?
Psychotherapie is een vorm van therapeutische behandeling waarbij gesprekken worden gebruikt om emotionele, psychologische en gedragsproblemen aan te pakken. Het doel is het bevorderen van zelfinzicht, het vermeerderen van zelfreflectie, het verkennen van jouw emoties, het identificeren van je denkpatronen en het ontwikkelen van effectieve copingsstrategieën.
Hierbij creëer ik een veilige en ondersteunende omgeving waarin je vrij kan praten over je gedachten, gevoelens en ervaringen. Ik hecht dan ook veel belang aan empathie, acceptatie, begrip en feedback om jou verder te helpen groeien.
In psychotherapie zijn er verschillende stromingen. Vanuit mijn therapieopleiding werk ik vanuit een systemisch en contextueel kader. In systeemtherapie staan klachten nooit op zichzelf, maar hebben deze zorgen te maken met de situatie(s) waarin je leeft. Jij wordt beïnvloed door andere mensen waarmee je in aanraking komt en ook gebeurt dit andersom. De interactie tussen jezelf en je omgeving is het belangrijkste uitgangspunt. In de therapie leer je je bewust(er) te worden van de dynamieken die spelen. Door op een andere manier naar elkaar en naar de interacties te kijken ga je je ook anders beginnen om te gaan. Het contextuele gedachtegoed is hierbij een mooie aanvulling. De psychiater Yvan Boszormenyi-Nagy werkte dit oorspronkelijk uit. Je wordt geboren in een gezin met ouders. Door je ouders krijg je een plek in een netwerk van mensen. Je leert er om gezien te worden, om te geven en te ontvangen en te ervaren wat recht en onrecht is. Door dit proces ontdek je wie je bent, wat je mag en wat je betekent voor anderen. Deze ervaringen in het gezin en later in belangrijke andere relaties zorgen voor een blauwdruk over relaties. Het kleurt de manier waarop je in het leven staat, kijkt naar ervaringen en de manier waarop je zorg draagt voor jezelf en anderen. Het helpt je om een passende manier een balans te vinden tussen zorg geven en krijgen. In beide kaders werk ik vaak op een visuele manier. Je kan hierbij denken aan iets uittekenen, werken met een metafoor of werken met poppen.
Voor wie?
Individueel: Jongvolwassene, volwassene
Mogelijke thema’s:
- Angsten
- Depressie
- Burn-out
- Relatiebreuken
- Eenzaamheid
- Piekeren
- Levensgebeurtenissen
- Stress
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- ...
Gezin
Mogelijke thema's:
- Opvoedingsmoeilijkheden
- Zorgen of onzekerheden als ouder
- Nieuw samengestelde gezinnen
- Communicatieproblemen
- Familiale moeilijkheden
- ...
Werkwijze
In een vrijblijvend kennismakingsgesprek wil ik graag meer te weten komen over jezelf, je situaties waarin je je bevindt, wat er goed loopt, maar uiteraard ook wat je hulpvraag en je verwachting is. Ik vertel meer over mezelf en mijn werkwijze. In dit gesprek toetsen we af of er een klik is tussen jou/jullie en mij. Dit is namelijk de basisvoorwaarde om samen op weg te kunnen gaan. Op het einde van het gesprek beslissen we om een traject te starten. De duur en de frequentie is in onderling overleg te bepalen. Ook het beëindigen van de therapie wordt besproken.
Om een kennismakingsgesprek in te plannen, contacteer je mij via mail of telefonisch (0487 70 96 34). Zowel een kennismakingsgesprek als verdere sessies duren ongeveer 50 minuten.